Λευκό Κρασί Ποικιλίες

Λευκό Κρασί Ποικιλίες

Ελληνικό Λευκό Κρασί Ποικιλίες

 

Ασύρτικο

AssysrtikoΤο Ασύρτικο είναι μια από τις καλύτερες πολλαπλών χρήσεων λευκές ποικιλίες στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη που καλλιεργήθηκε στο νησί της Σαντορίνης, όπου έχει αναπτύξει ένα μοναδικό χαρακτήρα που παράγει εξαιρετικά κρασιά Π.Ο.Π. . Το Ασύρτικο έχει την ικανότητα να διατηρεί την οξύτητά του καθώς ωριμάζει. Δίνει ένα δυνατό ξηρό κρασί που έχει αρώματα εσπεριδοειδών αναμιγμένο με γήινη, μεταλλική επίγευση που οφείλεται στο ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης. Τα τελευταία 25 χρόνια το Ασύρτικο έχει φυτευτεί σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων Μακεδονίας και Αττικής, όπου εκφράζει έναν ηπιότερο και πιο φρουτώδη χαρακτήρα. Το Ασύρτικο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μαζί με τα αρωματικά Αηδάνι και Αθήρι σταφύλια για την παραγωγή του μοναδικού, φυσικού γλυκού οίνου που ονομάζεται VINSANTO (κρασί από τη Σαντορίνη), μια ποικιλία γνωστή από τα βυζαντινά χρόνια.

Αθήρι

AthiriΤο Αθήρι είναι μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών. Το όνομα του σταφυλιού δείχνει την καταγωγή του από το νησί της Σαντορίνης, γνωστή και ως Θήρα, όπου χρησιμοποιείται μαζί με το Ασύρτικο και το Αηδάνι για την παραγωγή οίνων Π.Ο.Π. Σαντορίνης. Το Αθήρι βρίσκεται και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Μακεδονίας, της Αττικής και της Ρόδου, όπου παράγει κρασιά Π.Ο.Π. Ρόδου. Τα σταφύλια από την ποικιλία Αθήρι έχουν λεπτό δέρμα και δίνουν γλυκό και φρουτώδη χυμό. Παράγει κρασιά ελαφρώς αρωματικά, έχοντας μέση περιεκτικότητα σε αλκοόλη με χαμηλή οξύτητα.

Αηδάνι

AidaniΤο Αηδάνι είναι μια άλλη αρχαία ελληνική ποικιλία σταφυλιού και βρίσκεται κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων. Παράγει κρασιά ευχάριστα αρωματικά με μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλη και οξύτητα. Μπορεί να αναμιχθεί με επιτυχία με σταφύλια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη και οξύτητα, όπως το Ασύρτικο.

Λαγόρθι

Λαγόρθι

Μια πολύ ελπιδοφόρα ποικιλία σταφυλιών καταγωγής Καλαβρύτων στην Πελοπόννησο. Από την αναβίωση του, το σταφύλι Λαγόρθι καλλιεργείται κυρίως στις πλαγιές της Αιγιαλείας σε υψόμετρο 850 μέτρων από το «Οινοφόρος Οινοποιείο». Τα σταφύλια Λαγόρθι παράγουν κρασιά με μέτρια επίπεδα του αλκοόλ, έχει μια έντονη οξύτητα που προέρχεται κυρίως από την περιεκτικότητα σε οξύ του σταφυλιού μηλικού. Το κομψό άρωμά του συνδυάζει νότες ροδάκινου, πεπονιού και βασιλικού μαζί με τα εσπεριδοειδή και τα ορυκτά γεύσεις.

Μαλαγουζιά

MalagousiaΗ ποικιλία σταφυλιών Μαλαγουζιά προέρχεται από την περιοχή της Ναυπάκτου στη Δυτική Ελλάδα. Ο οινοποιός Γεροβασιλείου, ήταν ο πρώτος που αρχίσει να πειραματίζεται με τη σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία σταφυλιών Μαλαγουζιά, συνειδητοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητές της για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Βρίσκεται κυρίως στη Μακεδονία και τώρα καλλιεργείται σε ορισμένες αμπελώνες της Αττικής και της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αρωματικό σταφύλι, που οδηγεί σε κομψά, γεμάτα σε γεύση κρασιά, με μέτρια οξύτητα και συναρπαστικά αρώματα εξωτικών φρούτων, εσπεριδοειδών, γιασεμιού και μέντας.

Μοσχοφίλερο

moschofileroΤο Μοσχοφίλερο είναι ένα ιδιαίτερο αρωματικό σταφύλι στην πιστοποιημένη αερομεταφορέα περιοχή της Μαντινείας, στην Πελοπόννησο. Τα Μοσχοφίλερο σταφύλια έχουν γκρι χρώμα του δέρματος και ως εκ τούτου παράγουν ένα κρασί που είναι ένας blanc de gris. Τραγανή χαρακτήρα και όμορφο floral άρωμα από τριαντάφυλλα και βιολέτες με νότες μπαχαρικών μπορεί να πίνεται ως απεριτίφ ή με το φαγητό.

Ρομπόλα

RobolaΗ ποικιλία Ρομπόλα που καλλιεργείται κυρίως στους ορεινούς αμπελώνες της Κεφαλονιάς, δίνει κρασιά που διακρίνονται τα εσπεριδοειδή και από ροδάκινο αρώματα αναμειγμένα με καπνιστή γεύση, ορυκτές υποδείξεις και μακρά επίγευση λεμονιού. Ο εκλεκτός χαρακτήρας της Ρομπόλας, βοήθησε στο χαρακτηρισμό του ως Π.Ο.Π. Ρομπόλα της Κεφαλονιάς.

Τσαούσι

tsaousiΜια πολύ ενδιαφέρουσα μεσογειακή παραγωγή σταφυλιών δημιουργεί ευχάριστα ελαφρά κρασιά με αρώματα φρούτων και μελιού. Αυτό το σταφύλι τώρα βρίσκεται κυρίως στο νησί της Κεφαλονιάς, όπου συνδυάζει συνήθως καλά με την τοπική Ρομπόλα δίνει καλά δομημένο κρασί.

Ροδίτης

RoditisΟ Ροδίτης είναι μια ποικιλία σταφυλιού που το όνομα υπονοεί, Ροδίτης είναι ένα σταφύλι ροζέ χρώματος που είναι πολύ δημοφιλής στην Αττική, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, όπου καλλιεργείται για την παραγωγή οίνων Π.Ο.Π. Πάτρας. Παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν καλλιεργείται με χαμηλές αποδόσεις στις ορεινές πλαγιές. Ο Ροδίτης παράγει κομψό, ελαφρύ λευκό κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών και ευχάριστη επίγευση.

Σαββατιανό

SavatianoΤο Σαββατιανό είναι το κυρίαρχο σταφύλι στην περιοχή της Αττικής, όπου εμφανίζει εξαιρετική αντοχή στο ξηρό καλοκαίρι. Οδηγεί στην παραγωγή κομψού, καλά ισορροπημένου λευκού κρασιού με άρωμα εσπεριδοειδών και λουλούδια.

Λευκό Μοσχάτο

Leyko_mochatoΈνα αρωματικό σταφύλι που οδηγεί στην παραγωγή εξαιρετικών κρασιών επιδορπίου και ενδιαφέροντα λευκά ξηρά κρασιά. Φρέσκα ή παλαιωμένα, φυσικά ή εμπλουτισμένα τα επιδόρπια κρασιά Μουσχάτο είναι έτοιμα να ευχαριστήσουν ακόμα και τον πιο δύσκολο γευσιγνώστη. Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά είναι γνωστό ότι παράγουν τα καλύτερα αποτελέσματα και κρασιά Π.Ο.Π. στη Σάμο, την Πάτρα και το Ρίο της Πάτρας. Δίνει επίσης μια μικρή παραγωγή Π.Ο.Π. στη Ρόδο και στη Κεφαλονιά.