Λευκό Κρασί και Υγεία

Λευκό Κρασί και Υγεία

Λευκό κρασί και Ευργετικές Ιδιότητες

Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι ένα ποτήρι ή δύο από κόκκινο κρασί μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει διαπιστωθεί ότι βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών, αυξάνει το ποσό της HDL «καλής» χοληστερόλης και μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων. Το κόκκινο κρασί έχει επίσης αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με κάποιες χρόνιες παθήσεις. Τα φλαβονοειδή και, τα αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν στο κόκκινο κρασί, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Αλλά τι γίνεται με το λευκό κρασί και τη σαμπάνια; Μήπως και αυτά έχουν τυχόν ευεργετικές ιδιότητες;

Το λευκό κρασί έχει πολλά από τα ίδια θετικά οφέλη για την υγεία, όπως το κόκκινο κρασί. Περιέχει επίσης,  φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, τα λευκά κρασιά μπορούν να έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από τα κόκκινα κρασιά.

Το Λευκό κρασί έχει επίσης την ικανότητα να προστατεύει την καρδιά από τη γήρανση, η οποία μπορεί να προσφέρει προληπτικά οφέλη στο όργανο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι οι λευκοί οίνοι μπορούν να έχουν την δύναμη να το κάνουν. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (Ιατρική Σχολή), μόνο ένα από τα τρία λευκά κρασιά που δοκιμάστηκαν έδωσε σημαντική ώθηση προστασίας για την καρδιά, ενώ τα άλλα δύο που ελέγχθηκαν (επισημαίνονται ως «λευκό κρασί # 1» και «λευκό κρασί # 3 «) δεν βελτιώσαν την κοιλιακή ανάκτηση, η οποία αντικατοπτρίζει αντιγηραντικές ιδιότητες τις.

Επιπλέον, το λευκό κρασί θα μπορούσε να είναι επωφελής για την επίτευξη απώλειας βάρους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2004 από το Πανεπιστήμιο του Hohenheim (Γερμανία). Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για την απώλεια βάρους και για μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση λευκού κρασιού. Μια δίαιτα με 10 τοις εκατό της ενέργειας που προέρχεται από το λευκό κρασί βρέθηκε να είναι τόσο αποτελεσματική στην υποβοήθηση της απώλειας βάρους όσο μία δίαιτα με 10 τοις εκατό της ενέργειας που προέρχεται από τους χυμούς – συν τα πρόσθετα οφέλη από την κατανάλωση κρασιού.

Μιλώντας για απώλεια βάρους, η σαμπάνια μπορεί να είναι το αλκοολούχο ποτό στο οποίο μπορεί να στραφεί κάποιος που θέλει να χάσει βάρος, καθώς είναι γενικά χαμηλότερη σε θερμίδες από το κόκκινο κρασί, το λευκό κρασί ή την μπύρα. Ωστόσο, αυτά δεν είναι όλα όσα μπορεί να προσφέρει η σαμπάνια. Όπως τα κόκκινα και τα λευκά κρασιά, η σαμπάνια έχει και καρδιοευργετικές ιδιότητες, όπως ανακαλύφθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστήμιο του Reading (UK). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όπως το κόκκινο κρασί, έτσι και η σαμπάνια έχει μια θετική επίδραση στη λειτουργία του ενδοθηλίου, ένας ισχυρός δείκτης της καρδιακής νόσου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η καθημερινή μέτρια κατανάλωση σαμπάνιας μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή απόδοση.

Πέρα από την καρδιά, η σαμπάνια θα μπορούσε να ωφελήσει τον εγκέφαλό σας, επίσης. Τρία ποτήρια την εβδομάδα από αφρώδης οίνους θα μπορούσαν να βοηθήσουν την πρόληψη διαταραχών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου του Alzheimer, σύμφωνα με τη μελέτη στο Reading. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ορισμένες ποικιλίες μαύρου σταφυλιού που χρησιμοποιούνται στη σαμπάνια μπορούν να βοηθήσουν τη μνήμη μέσω μιας ένωσης που ονομάζεται φαινολικό οξύ. Οι ερευνητές συνιστούν ότι ο κόσμος μπορεί να πίνει δύο με τρία ποτήρια σαμπάνιας την εβδομάδα, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών για να βοηθήσει να κρατήσει μακρυά την άνοια.

Φυσικά, όλα αυτά τα οφέλη έρχονται με περιοριστικούς όρους. Κατ “αρχάς, αν και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει κάποια οφέλη, όλες αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν την μέτρια κατανάλωση – όχι μεγάλη κατανάλωση. Σε πολλές περιπτώσεις, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί όχι μόνο να αντισταθμίσει τα οφέλη που θα μπορούσε κάποιος να λάβει, αλλά μπορεί, στην πραγματικότητα, να κάνει τα πράγματα χειρότερα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ένα άλλο πρόβλημα μπορεί να είναι με μερικές από τις ίδιες τις μελέτες. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως στο HealthCentral, μερικές μελέτες θα απαιτούσαν ένα ασύλληπτο ποσό  κατανάλωσης, προκειμένου να αποκτήσουν τα υποτιθέμενα οφέλη της ρεσβερατρόλης, για παράδειγμα. Ομοίως, εκεί που έχει αποδειχθεί ότι η αλκοόλη βοηθάει στην απώλεια βάρους, τα ποντίκια ταΐστηκαν με διαφορετικές δίαιτες που δεν μπορούσαν να απομονώσουν το κρασί ως καταλύτη για την απώλεια βάρους.

Ακόμα, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις υπέρ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ – ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κόκκινο κρασί, λευκό κρασί ή σαμπάνια.