Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες

Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες

Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες και Υγεία

Ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού

Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες Κόκκινο Κρασί και Υγεία

Ποτήρι κόκκινου κρασιού

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού  (Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες) καθορίζονται κυρίως από το δραστικό συστατικό του αλκοόλ. Πίνοντας μικρές ποσότητες αλκοόλης (λιγότερο από ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, σακχαρώδη διαβήτη και πρόωρου θανάτου. Πίνοντας περισσότερο από αυτό το ποσό ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, την κολπική μαρμαρυγή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε νεότερους ανθρώπους λόγω της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βία ή ατυχήματα. Σχετικά με 3,3 εκατομμύρια θανάτους (5,9% του συνόλου των θανάτων) θεωρούνται ότι οφείλονται στο αλκοόλ κάθε χρόνο. Ο αλκοολισμός μειώνει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου από δέκα περίπου χρόνια και η χρήση αλκοόλ είναι η τρίτη κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μη επαγγελματική ιατρική ένωση συνιστά ότι οι άνθρωποι που είναι μη πότες θα πρέπει να αρχίσουν να πίνουν κρασί.

Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες και η μακρά ιστορία χρήσης του στον κόσμο της ιατρικής και της υγείας.

Το κρασί έχει μια μακρά ιστορία χρήσης στον κόσμο της ιατρικής και της υγείας.

Το κρασί έχει μια μακρά ιστορία χρήσης ως μια πρώιμη μορφή φαρμάκου, που έχει προταθεί ποικιλοτρόπως ως ασφαλή εναλλακτική λύση για το πόσιμο νερό, ένα αντισηπτικό για τη θεραπεία πληγών, πεπτικό βοήθημα και ως θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων λήθαργο, διάρροια και πόνος από τη γέννηση του παιδιού. Από Αρχαίους Αιγυπτιακούς παπύρους και Σουμερίων που χρονολογείται από το 2200 λεπτομέρεια π.Χ. , καθιστούν το φαρμακευτικό ρόλο του κρασιού το παλαιότερο τεκμηριωμένο φτιαγμένο από τον άνθρωπο φάρμακο στον κόσμο. Το κρασί συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιατρική μέχρι τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, κατά την αλλαγή των γνωμοδοτήσεων και των ιατρικών ερευνών για το αλκοόλ και τον αλκοολισμό θέτετε υπό αμφισβήτηση ο ρόλος του ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Μέτρια κατανάλωση

Σχεδόν όλες οι έρευνες μέσα στα θετικά ιατρικά οφέλη της κατανάλωσης του οίνου κάνουν διάκριση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης, της βαριάς και της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης οινοπνεύματος. Αυτό που αποτελεί μια μέτρια, υγιές επίπεδο της κατανάλωσης, θα ποικίλλει από άτομο σε άτομο σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο, τη γενετική, το βάρος και το ανάστημα του σώματος, καθώς και με την κατάσταση, δηλαδή ανάλογα με τα τρόφιμα που καταναλώνονται, καθώς και τα τυχόν άλλα φάρμακα που καταναλώνει το άτομο, κλπ. Οι γυναίκες, σε γενικές γραμμές, έχουν την τάση να απορροφούν το αλκοόλ πιο γρήγορα από ό, τι οι άνδρες λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νερό το σώμα τους και τη διαφορά στα επίπεδα των ενζύμων στο στομάχι, έτσι τα μέτρια επίπεδά τους για κατανάλωση τείνουν να είναι χαμηλότερα σχέση με τους άνδρες της ίσης ηλικίας και βάρους. Ορισμένοι γιατροί ορίζουν ως «μέτρια κατανάλωση» λιγότερο από ένα ποτήρι (150 ml) κρασί την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτήρια ανά ημέρα για τους άνδρες.

Glass of wine, Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες

Ποτήρι με Κρασί, Επιλεκτική Εστίαση

Η άποψη να καταναλώνεται κρασί με μέτρο έχει μια ιστορία σχεδόν όσο και ο ρόλος του κρασιού στην ιατρική. Ο Έλληνας ποιητής Εύβουλος πίστευε ότι τρία κύπελλα (κύλικες) ήταν η ιδανική ποσότητα κρασιού για να καταναλώνουν. Ο αριθμός των τριών κυπέλλων για μετριοπάθεια είναι ένα κοινό θέμα σε όλη την ελληνική γραφή. Σήμερα το τυπικό μπουκάλι κρασί 750 ml περιέχει περίπου τον όγκο των τριών Kylix φλιτζάνια (250 ml ή οκτώ ουγκιά υγρού κάθε). Ωστόσο, τα κύπελλα Kylix θα περιείχαν ένα αραιωμένο κρασί, σε αναλογία 1/2 ή  1/3 αραίωση με νερό. Περίπου το 375 π.Χ. στο έργο του Σεμέλη και Διόνυσος, ο Εύβουλος βάζει τον Διόνυσο να πει:

«Τρεις μοναχά κρατήρες γεμίζω για τους φρόνιμους: τον πρώτο για την υγεία, τον δεύτερο για τον έρωτα και την ηδονή, τον τρίτο για τον καλό ύπνο και μόλις πιουν κι αυτόν οι μυαλωμένοι γυρνούν στα σπίτια τους. Ο τέταρτος δεν είναι από μένα αλλά από κατάχρηση, ο πέμπτος φέρνει φασαρίες, ο έκτος το μεθύσι, ο έβδομος τα χτυπήματα, ο όγδοος τον αστυνόμο, ο ένατος την οργή, ο δέκατος φέρνει την τρέλα και σε ρίχνει κάτω ξερό».

( «Τρεῖς γὰρ μόνους κρατῆρας ἐγκεραννύω τοῖς εὖ φρονοῦσι· τὸν μὲν ὑγιείας ἕνα, ὃν πρῶτον ἐκπίνουσι, τὸν δὲ δεύτερον ἔρωτος ἡδονῆς τε, τὸν τρίτον δ᾽ ὕπνου, ὃν ἐκπιόντες οἱ σοφοὶ κεκλημένοι οἴκαδε βαδίζουσ᾽. ὁ δὲ τέταρτος οὐκ ἔτι ἡμέτερός ἐστ᾽, ἀλλ᾽ ὕβρεος· ὁ δὲ πέμπτος βοῆς· ἕκτος δὲ κώμων· ἕβδομος δ᾽ ὑπωπίων· ὁ δ᾽ ὄγδοος κλητῆρος· ὁ δ᾽ ἔνατος χολῆς· δέκατος δὲ μανίας, ὥστε καὶ βάλλειν ποιεῖ·»)

Επίδραση στον οργανισμό

Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες & Οστά

Η Μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές συνέπειες για τις κυτταρικές διεργασίες που δημιουργούν τον ιστό των οστών, και η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοολούχων σε υψηλά επίπεδα αυξάνει τη συχνότητα των καταγμάτων. Από επιδημιολογικές μελέτες, βρήκαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και της αύξησης της οστικής πυκνότητας (BMD). Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας έχει πραγματοποιηθεί με μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά μια μελέτη σε άνδρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να είναι επωφελής για την οστική πυκνότητα σε άνδρες.

Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες & Καρκίνος

Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες

Το κρασί κάνει καλό στην υγεία

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει κατατάξει ότι το αλκοόλ είναι στην ομάδα 1 καρκινογόνο. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη χωρίς πειστικά αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου, αν και μερικές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, των ωοθηκών και του προστάτη.

Στις αρχές του 2009, τρεις ανεξάρτητες μελέτες που δημοσιεύονται στο ‘‘Gastroenterology’’υποδηλώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνων του οισοφάγου, όπως αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου και την προκαρκινική κατάσταση του οισοφάγου Barrett. Σε μια μελέτη, που διενεργήθηκε από Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια, οι ερωτηθέντες που ανέφεραν ότι δεν έπιναν περισσότερο από 1 ποτήρι κρασί την ημέρα είχαν μείωση 56% του κινδύνου για την ανάπτυξη του Barrett, ένα ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο των βαρέων και μη-ποτών.

Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες στην Άνοια και διανοητικές λειτουργίες

Μία από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του αλκοόλ είναι διαταραγμένη διανοητική λειτουργία, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά και την εξασθένηση της μνήμης. Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των βαρέων στη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη σημαντικών καταθλιπτικών διαταραχών. Μελέτες έχουν συνδέσει την μέτρια Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες και τροφήκατανάλωση αλκοόλ με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και της άνοιας μέσω του ρόλου της συζύγου του σε αυτό το σύνδεσμο, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. Μια μελέτη του 2009 από το Wake Forest University School of Medicine προτείνει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει υγιείς ενήλικες να αποκρούσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αλλά μπορεί να επιταχύνει την παρακμή της μνήμης για όσους ήδη πάσχουν από νοητική εξασθένηση. Ο λόγος για την πιθανή θετική σχέση οφέλους της μέτριας κατανάλωσης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και μπορεί ακόμη και να είναι άσχετη με το αλκοόλ, αλλά να οφείλονται άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής των κοινών μετριοπαθών καταναλωτών (όπως η άσκηση ή δίαιτες). Αν είναι η μέτρια κατανάλωση, οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να είναι ο ρόλος του αλκοόλ στην προώθηση της παραγωγής «καλή χοληστερόλη» που εμποδίζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους. Ένας άλλος πιθανός ρόλος του αλκοόλ στο σώμα μπορεί να είναι στη διέγερση της απελευθέρωσης της χημικής ακετυλοχολίνης που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης.

Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες & Διαβήτης

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα μέτρια επίπεδα του αλκοόλ που καταναλώνεται με τα γεύματα δεν έχουν ουσιαστική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη του 2005 παρουσιάστηκε στο American Diabetes Association έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Περισσότερες πληροφορίες για Κόκκινο Κρασί Ιδιότητες & Υγεία