Ημίγλυκο Κρασί Παρασκευή

Ημίγλυκο Κρασί Παρασκευή

Πως φτιάχνεται το ημίγλυκο κρασί?

Ημίγλυκο κρασί παρασκευή και βασικές έννοιες. Πρώτα απ’ όλα αξίζει να αναφέρουμε ότι το ημίγλυκο κρασί και γενικότερα όλα τα γλυκά κρασιά δεν φτιάχνονται με την  προσθήκη ζάχαρης σε ένα ξηρό κρασί. Είναι κρασιά στα οποία εμπεριέχεται φυσική ζάχαρη (σάκχαρα) γιατί οινοποιοί έχουν σκοπό και φροντίζουν ώστε να τα δημιουργήσουν έτσι. Αυτό γίνεται ελέγχοντάς την ποσότητα των σακχάρων που παράγονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης ενός κρασιού.

Η διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης έρχεται σε πέρας με τη βοήθεια ενός ζυμομύκητα. Στους ζυμομύκητες αρέσει να καταναλώνουν τα σάκχαρα τα οποία βρίσκονται στα σταφύλια με τη μορφή φρουκτόζης και γλυκόζης. Οι ζυμομύκητες με το που έρθουν σε επαφή με το μούστο ξεκινούν την κατανάλωση των σακχάρων μεταμορφώνοντας τα σε δύο κύρια υποπροϊόντα Αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Αν η διαδικασία της ζύμωσης δεν διακοπεί και συνεχιστεί τότε όλα τα σάκχαρα θα καταναλωθούν και επομένως θα σταματήσει η διαδικασία της ζύμωσης με αποτέλεσμα να παραχθεί ξηρό κρασί.

Ένα ξηρό κρασί συνήθως περιέχει από 0 έως 4 γραμ. ζάχαρης ανά λίτρο, ενα ημίξηρο κρασί από 4 έως 12 γραμ. ζάχαρης ανά λίτρο και ένα ημίγλυκο κρασί από 12 έως 34 γραμ. ζάχαρης ανά λίτρο. Οποιαδήποτε τιμή παραπάνω από αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, περιέχονται στα γλυκά κρασιά.

Οι οινοποιοί για να δημιουργήσουν ένα ημίγλυκο κρασί πρέπει να σταματήσουν τη διαδικασία της ζύμωσης σε σημείο το οποίο το επίπεδο των σακχάρων είναι ιδανικό ώστε να μην ξαναρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης.

Στο αυτό το σημείο πολλοί από σας θα αναρωτιούνται πώς μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία της ζύμωσης.

Πως σταματάει η διαδικασία της ζύμωσης?

Η πρώτη κίνηση για να σταματήσει η διαδικασία της ζύμωσης είναι να μεταφερθεί το κρασί σε μια άλλη δεξαμενή. Μεταφέροντας το κρασί προσεκτικά σε μια άλλη δεξαμενή χωρίς τα  ιζήματα του μούστου ή αλλιώς οινολάσπες αφαιρείται η  πλειονότητα των νεκρών και των ενεργών μυκήτων.

Αφού μεταφέρουμε το κρασί στην καινούργια δεξαμενή τώρα χρειάζεται να το ψύξουμε περίπου στους 10 βαθμούς Κελσίου ώστε να επιβραδύνουμε και να σταματήσουμε τη ζύμωση. Οι ζυμομύκητες βρίσκουν δύσκολο να ζυμώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και επομένως ψύχοντας το κρασί μπορούμε να σταματήσουμε τη ζύμωση γρήγορα και απλά.

Η επόμενη κίνηση μετά την ψύξη είναι να προσθέσουμε θειώδες. Το θειώδες χρησιμοποιείται σε όλα τα κρασιά γιατί έχει συντηρητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες αλλά και επίσης γιατί αποτρέπει τους ζυμομύκητες να ξαναρχίσουν τη διαδικασία της ζύμωσης. Το θειώδες είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό σε υψηλή συγκέντρωση αλλά πάνω από ένα επίπεδο και μετά δημιουργεί δυσάρεστες οσμές. Η λύση είναι η προσθήκη σορβικού ποτάσιου το οποίο είναι αλάτι από το σορβικό οξύ. Το σορβικό οξύ διαταράσσει τον αναπαραγωγικό κύκλο των μυκήτων. Είναι ευρέως γνωστό σε πάρα πολλά προϊόντα φαγητού γιατί τα διατηρούν από τους μύκητες και τη μούχλα. Ο συνδυασμός και των δύο θειώδες και σερβικό ποτάσιο σιγουρεύει πως ένα ημίγλυκο κρασί θα παραμείνει ημίγλυκο ακόμα και αν υποβληθεί σε δυσμενείς συνθήκες.

Τώρα λοιπόν πώς που ξέρετε πως γίνεται η παρασκευή του ημίγλυκου οίνου, αν κάποιος στην παρέα σας ρωτήσει ποτέ πως φτιάχνεται το ημίγλυκο κρασί, μπορείτε να τον εντυπωσιάσετε.