Ροζέ κρασί

Τι Είναι το Ροζέ Κρασί?

Τα πάντα για το ροζέ κρασί

Ένα ροζέ κρασί (από το γαλλικό rose επίσης γνωστό ως rosado στην Πορτογαλία και τις ισπανόφωνες χώρες και rosato στην Ιταλία) είναι ένας τύπος κρασιού που ενσωματώνει μερικά από τα χρώματα από τις φλούδες των σταφυλιών αλλά όχι αρκετά για να το χαρακτηρίσουν ως ένα κόκκινο κρασί. Ίσως να είναι και το αρχαιότερο γνωστό είδος  κρασιού, καθώς είναι το πιο εύκολο να παρασκευαστεί με τη μέθοδο της επαφής με το δέρμα του σταφυλιού.

Το ροζ χρώμα που έχει αυτό το κρασί μπορεί να κυμαίνεται από ένα χλωμό αμυδρό πορτοκάλι μέχρι και ένα σχεδόν μωβ ζωντανό, ανάλογα με τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται και τις τεχνικές της οινοποίησης. Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι για να παραχθεί το ροζέ κρασί.

  • Επαφή με το δέρμα του σταφυλιού
  • Μέθοδος saignee
  • Ανάμειξη κόκκινου με λευκό.

Τα ροζέ κρασιά μπορούν να είναι  αφρώδη ή ημιαφρώδη  με  ένα μεγάλο φάσμα γλυκύτητας από το τελείως ξηρό Ροζέ Προβηγκίας μέχρι και το πολύ γλυκό άσπρο όπως της Ζινφαντέλ. Τα ροζέ κρασιά γίνονται από μια μεγάλη ποικιλία σταφυλιών που μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο.

ροζέ κρασί χρώματα

ροζέ κρασί χρώματα

Μέθοδος Επαφής

Όταν το ροζέ κρασί είναι το κυρίως προϊόν ενός οινοποιείου παράγεται με τη μέθοδο της επαφής. Τα μαύρα σταφύλια συνθλίβονται και οι φλοίδες τους αφήνονται σε επαφή με το χυμό για μία μικρή περίοδο, κυρίως μία με τρεις μέρες. Ο μούστος τότε πιέζεται και ο φλοιός των σταφυλιών αφαιρείται για να μην μείνει άλλο σε επαφή κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. ‘Όσο περισσότερο μείνουν σε επαφή τα δέρματα των σταφυλιών με το χυμό τόσο πιο έντονο θα είναι και το τελικό χρώμα του κρασιού.

Μέθοδος Saignee

Όταν ένας οινοποιός επιθυμεί να δώσει περισσότερες τανίνες και χρώμα σε ένα ερυθρό κρασί τότε λίγος από τον ροζ χυμό από το μούστο μπορεί να αφαιρεθεί σε ένα πρώιμο στάδιο, αυτή η μέθοδος είναι γνωστή και ως μέθοδος saignee. Το κόκκινο κρασί που απομένει στις δεξαμενές εντείνεται ως αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής, επειδή ο όγκος του χυμού στο μούστο μειώνεται ο μούστος που εμπλέκεται κατά τη διαβροχή γίνεται πιο πυκνός. Ο ροζ χυμός που αφαιρείται μπορεί να υποστεί ζύμωση ξεχωριστά για την παραγωγή ροζέ κρασιού.

Ανάμειξη κόκκινου oίνου με λευκό

Σε άλλα σημεία στον κόσμο, η ανάμειξη, δηλαδή η απλή μίξη κόκκινου κρασιού με ένα λευκό κρασί δεν συνηθίζεται. Αυτή η μέθοδος αποθαρρύνεται στις περισσότερες αναπτυσσόμενες περιοχές παραγωγής κρασιού και ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου απαγορεύεται από το νόμο εκτός από τη Καμπανία. Ακόμα και στην Καμπανία πολλοί παραγωγοί δεν συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τη μέθοδο αλλά σε αντίθεση χρησιμοποιούν τη μέθοδο saignee.

Από πολύ παλιά έχει μείνει εντύπωση ότι τα ροζέ κρασιά δημιουργούνται με την ανάμειξη λευκών και ερυθρών κρασιών με αποτέλεσμα να έχουν στιγματιστεί για πολύ καιρό . Την εντύπωση αυτή όμως έρχεται να καταρρίψει το γεγονός ότι η κατανάλωση ρόζε κρασιού να άρχισε να αυξάνεται μέ ραγδαίους ρυθμούς. Σε αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό ευθύνεται το ότι ο κόσμος άρχισε να ενημερώνεται τα προϊόντα που καταναλώνει. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω υπάρχουν πολλοί μέθοδοι για την παραγωγή ενός ροζέ οίνου. Έτσι η συγκεκριμένη μέθοδος της ανάμειξης, η οποία στιγμάτισε το ροζέ κρασί δεν άργησε να μαθευτεί πως δεν χρησιμοποιείται σχεδόν από κανένα παράγωγο.

Με τι συνοδεύεται το ροζέ κρασί?

Με τι φαγητά ταιριάζει το ροζέ κρασί

Φαγητά και ροζέ κρασί

Το ροζέ κρασί πίνεται ανάλαφρα όταν είναι δροσερό. Σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο τύπο κρασιού, το ροζέ κρασί μπορεί να συνδυαστεί με μια μεγάλη γκάμα από φαγητά. Συνδυάζετε εύκολα με θαλασσινά πιάτα, κρεατικά καθώς εξίσου καλά συνδυάζεται και με τυριά. Είναι ένα κρασί το οποίο πίνεται με την παρέα γι’ αυτό καλό είναι πάντα να έχετε μαζί σας θαλασσινούς μεζέδες αλλά και άλλους μεζέδες όπως μία ποικιλία λευκών κρεάτων και γιατί όχι και κόκκινων.

Γιατί ροζέ κρασί και όχι κόκκινο ή λευκό?

Το ροζέ κρασί όπως προαναφέραμε είναι ένα κρασί το οποίο πίνετε δροσερό και ταιριάζει απόλυτα με την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Για τους λάτρεις του κόκκινου οίνου είναι μία ιδιαίτερα ευχάριστη αλλαγή για αυτούς τους μήνες. Το ροζέ κρασί έχει μία ιδιαίτερη ανάλαφρη γεύση η οποία προσφέρει σε αντίθεση με ένα λευκό κρασί ή ένα κόκκινο κρασί την ικανοποίηση της δίψας. Βέβαια όπως κάθε άλλο κρασί έτσι και το ροζ κρασί πρέπει να πίνεται με μετρό, Γι’ αυτό καλό είναι αντί να πίνετε ένα μπουκάλι μονός, να το μοιράζεστε με την παρέα σας.

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.